energetische renovatie
       
     
 De site heeft een vrij unieke geschiedenis. Deze hoeve, gebouwd voor de opmaak van de gewestplannen, was eertijds het enige gebouw in dit gebied, en was omgeven door akkers en weilanden. Ondertussen ingehaald door de stedelijke uitbreiding en omgevende verkavelingen, ligt het gebouw nu als een anomalie veel te dicht ingeplant langs de Roterijstraat. Deze historiek heeft de projectvisie gestuurd. De renovatie wil enerzijds het onroerend erfgoed koesteren en restaureren en anderzijds door de uitbreiding het bouwfysisch klaarstomen voor de komende generaties.  Na een onderzoek van de bestaande gebouwen bleek vrij snel dat het bouwtechnisch alsook financieel een betere optie was om de woning aan de straatzijde af te breken.  Het achterliggende bijgebouw krijgt zo een residentiële functie, waarbij alle woonvertrekken uitgeven op de naastliggende tuin. Er wordt bewust voor gekozen om het bijgebouw aan de binnenzijde te isoleren, zo kunnen de buitengevels mits een opfrissing hun historische authenticiteit bewaren.  De nieuwe volumes gaan een contrasterende dialoog aan met het bestaande gebouw, zowel qua daktypologie (hellend vs. plat) als door hun materiaalgebruik (baksteen vs. houten gevelbekleding).  Aan straatzijde was er de stedenbouwkundige eis om aan te bouwen aan de naburige garage, wat resulteert in een dubbele carport met tuinberging.
       
     
 bestaande toestand   
       
     
 bestaande toestand   
       
     
 bestaande toestand   
       
     
 nieuwe toestand: grondplan gelijkvloers
       
     
 nieuwe toestand: grondplan verdieping   
       
     
energetische renovatie
       
     
energetische renovatie

Bouwheer: Anoniem Locatie: Waregem Oppervlakte: 230m² bruto, 188m² geconditioneerd Fase: aanvraag vergunning Ontwerp: Stijn Gilbert Studies: / Aannemers: / Energieprestatie: ingrijpende energetische renovatie

 De site heeft een vrij unieke geschiedenis. Deze hoeve, gebouwd voor de opmaak van de gewestplannen, was eertijds het enige gebouw in dit gebied, en was omgeven door akkers en weilanden. Ondertussen ingehaald door de stedelijke uitbreiding en omgevende verkavelingen, ligt het gebouw nu als een anomalie veel te dicht ingeplant langs de Roterijstraat. Deze historiek heeft de projectvisie gestuurd. De renovatie wil enerzijds het onroerend erfgoed koesteren en restaureren en anderzijds door de uitbreiding het bouwfysisch klaarstomen voor de komende generaties.  Na een onderzoek van de bestaande gebouwen bleek vrij snel dat het bouwtechnisch alsook financieel een betere optie was om de woning aan de straatzijde af te breken.  Het achterliggende bijgebouw krijgt zo een residentiële functie, waarbij alle woonvertrekken uitgeven op de naastliggende tuin. Er wordt bewust voor gekozen om het bijgebouw aan de binnenzijde te isoleren, zo kunnen de buitengevels mits een opfrissing hun historische authenticiteit bewaren.  De nieuwe volumes gaan een contrasterende dialoog aan met het bestaande gebouw, zowel qua daktypologie (hellend vs. plat) als door hun materiaalgebruik (baksteen vs. houten gevelbekleding).  Aan straatzijde was er de stedenbouwkundige eis om aan te bouwen aan de naburige garage, wat resulteert in een dubbele carport met tuinberging.
       
     

De site heeft een vrij unieke geschiedenis. Deze hoeve, gebouwd voor de opmaak van de gewestplannen, was eertijds het enige gebouw in dit gebied, en was omgeven door akkers en weilanden. Ondertussen ingehaald door de stedelijke uitbreiding en omgevende verkavelingen, ligt het gebouw nu als een anomalie veel te dicht ingeplant langs de Roterijstraat. Deze historiek heeft de projectvisie gestuurd. De renovatie wil enerzijds het onroerend erfgoed koesteren en restaureren en anderzijds door de uitbreiding het bouwfysisch klaarstomen voor de komende generaties.

Na een onderzoek van de bestaande gebouwen bleek vrij snel dat het bouwtechnisch alsook financieel een betere optie was om de woning aan de straatzijde af te breken.

Het achterliggende bijgebouw krijgt zo een residentiële functie, waarbij alle woonvertrekken uitgeven op de naastliggende tuin. Er wordt bewust voor gekozen om het bijgebouw aan de binnenzijde te isoleren, zo kunnen de buitengevels mits een opfrissing hun historische authenticiteit bewaren.

De nieuwe volumes gaan een contrasterende dialoog aan met het bestaande gebouw, zowel qua daktypologie (hellend vs. plat) als door hun materiaalgebruik (baksteen vs. houten gevelbekleding).

Aan straatzijde was er de stedenbouwkundige eis om aan te bouwen aan de naburige garage, wat resulteert in een dubbele carport met tuinberging.

 bestaande toestand   
       
     

bestaande toestand

 

 bestaande toestand   
       
     

bestaande toestand

 

 bestaande toestand   
       
     

bestaande toestand

 

 nieuwe toestand: grondplan gelijkvloers
       
     

nieuwe toestand: grondplan gelijkvloers

 nieuwe toestand: grondplan verdieping   
       
     

nieuwe toestand: grondplan verdieping