2015: Europees jaar van het industrieel en technisch erfgoed / by stijn gilbert

Omdat 2015 het Europees jaar is van het industrieel en technisch erfgoed, én er elke dag architecturale pareltjes verdwijnen heb ik er van genoten om een goed verscholen Vlaams 'fabriekske' op te meten en te documenteren.

Omdat dergelijke open industriële structuren, met niet de minste esthetische aspiraties, mijn ziel beroeren als ontwerper. Luis Barragán, Mexicaans architect, verwoordde het zo: “Nostalgie is het poëtisch besef van ons verleden.”

Het getuigt dan ook van een gebrek aan respect dat dergelijke gebouwen continue het onderspit delven bij nieuwe stadsontwikkelingen. Men heeft de neiging om ze weg te snijden in plaats van ze te rehabiliteren als multifunctionele of ontmoetingsruimte, als een stille getuige van het industrieel verleden dat onze steden groot maakte...

Een beeld dat dit koesteren van industrieel erfgoed perfect samenvat is het nest dat ik vond in een holte in de baksteen.